Dag 36: La Charité-sur-Loire – Varennes-Vauzelles (32 km)

Maandag 8 mei 2017

Ik ga vandaag weer lopen, niet teveel, maar ik ben in vorm, vooral mentaal. Ik wil niet meer stilzitten. Na het opstaanritueel voeg ik me om half acht bij Serge aan het ontbijt. Sylvie, de jonge b&b-madame, heeft allerlei bio-eco-producten bij elkaar verzameld en ze geeft uitleg bij elk potje. Ik feliciteer de Fransen met de verkiezingsuitslag. Serge is erg blij. Hij heeft een Noord-Afrikaanse moeder en een mooie lichtbruine teint. Hij maakt zich nog steeds zorgen natuurlijk, want het Front National wordt ondanks de nederlaag toch steeds groter. Sylvie blijkt zich intensief bezig te houden met haar katholiek zijn en dat te combineren met haar passie voor dans en belangstelling voor wetenschap. Het werd een ingewikkeld gesprek hierover – met ook Serge – aan de keukentafel, zo ’s morgens om een uur of acht. En dat alles in het Frans, soms kan ik het ook niet meer volgen.

Uiteindelijk kwamen we te spreken over Bernadette een meisje uit Lourdes dat heilig werd verklaard door de paus. Ze scheen tijdens haar leven de heilige maagd ontmoet en gesproken te hebben. Ze werd non in Nevers, stierf op jonge leeftijd en werd in de grond van de Neverse geloofsgemeenschap begraven. Na de heiligverklaring heeft men haar opgegraven. Toen bleek dat na vele jaren haar gezicht nog volledig gaaf was en niet aangetast. Een groot wonder dus, volgens de mensen in Nevers.

Ik ben nieuwsgierig geworden en besluit vandaag te kiezen voor de route naar Nevers in plaats van die naar Bourges. Serge gaat richting Bourges. Sylvie mag vandaag 8 mei vieren. Nou valt dat tegen in Frankrijk (buiten Parijs). In NL is het feest op 5 mei, in Frankrijk is het op bevrijdingsdag overal doodstil en is alles gesloten. Alweer! Net als op het ‘feest’ van 1 mei op de dag van de arbeid. Alles dicht. Wat een land! Bij de deur word ik uitgezwaaid door Sylvie en de kinderen.

Sylvie met de kinderen

Ik vertrek naar de bakker en ga vervolgens naar Office de Toerisme om de weg te vragen en mogelijke slaapplaatsadressen. Ik telefoneer, maar ik krijg geen contact met de b&b’s. Later wel, maar men is gesloten wegens 8 mei. Ik ga toch op weg en moet eerst het pelgrimstrapje nemen van 88 treden, eeuwenoud natuurlijk, door vele pelgrims voor mij al beklommen.

Pelgrimstrapje in La Charité

Ik ontmoet Peter, een ervaren wandelaar want hij heeft alle mogelijke routes naar Santiago al gelopen. Hij vertelt dat hij Duitser is, maar als ik hem was, zou ik dat vandaag maar voor me houden. Hij adviseert mij het fietspad langs de Loire te nemen om naar Nevers te gaan, omdat dat volkomen plat is en beter voor mijn voeten. OK. Dat heb ik dus gedaan. Later bleek er geen enkel levend dorp te zijn op de route, zodat ik pas na 32 km (om half negen) mijn onderkomen kon vinden. Het zou een kort loopje worden vandaag en dat is dus niet gelukt. Onderweg een paar mooie doorkijkjes naar de Loire.

De Loire

In hotel Europe ten noorden van Nevers heb ik een uurlang een voetdouche genomen, gevolgd door massage. Verslagjes gemaakt en gelezen. Pittig dagje.

2 gedachten over “Dag 36: La Charité-sur-Loire – Varennes-Vauzelles (32 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Hoi Jaap, ik lees met heel veel plezier jouw verslagjes. Heel mooi en een leuke schrijfstijl. Gisteren 9 mei was helaas een leeg verslag. Krijgen we het nog??
    Groet van Paul Rutten.

    Geliked door 1 persoon

    1. Af en toe is wifi / internet niet/slecht bereikbaar, maar van elke dag komt er een verslag je, Paul. Bedankt voor je reactie.

      Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑