Dag 15: Rocroi – Rimogne (15 km)

Maandag 17 april 2017

Mijn oudste zus Nel is jarig en ik feliciteer haar al vroeg uit bed. Ik ga beneden ontbijten met meneer, mevrouw en de tv. Ik krijg brood, een appel en banaan mee en we bellen naar Rimogne om de volgende b&b te reserveren. Zo dat is geregeld. Ik heb besloten om deze miezerige ochtend te gebruiken voor een bezoek aan de mooie vestingstad Rocroi om rond middaguur te vertrekken naar Rimogne. Het stadje doet me erg denken aan ons Heusden aan de Maas. Het regent fors en ik schuil in een van de oude tunnels.

Mijn rugzak in de poncho

Ik haal de mooie Sint-Jacobstempel bij bureau Toerisme, drink nog een paar warme koffies in het café tegenover de kerk en vertrek naar Rimogne. Deels over de mooie GR-route, deels langs de provinciale weg. Dan arriveer ik in het dorpje, leeg en gesloten, mooi onderhouden aan de buitenkant, weinig mensen op straat. In Rimogne was ooit een mijn geweest waar op grote diepte leisteen werd gedolven. Je weet wel: voor die mooie dakpannen / dat leien dakje. Aan de rand van het dorp staan de resten van het mijngebouw dat als een soort monsterrobot boven de huizen uitsteekt. Het wordt niet meer gebruikt, het is een roestig overblijfsel met kapotte ruiten en kromme stukken ijzer. Het is nu een monument met alle gedenkstenen en borden daaromheen.

img_2989Verlaten mijngebouw

Helaas heb ik niet de tijd / gelegenheid om eens met zo’n mijnwerker te praten. Hun leven zal wel zwaar geweest zijn. In de jaren ’70 werd de mijn gesloten. Sindsdien is de ziel uit het dorp, de laatste jaren vertrekken steeds meer mensen naar de grote steden. Als laatste teken van verlatenheid staat nu ook het restaurant in het dorp te koop. Dat alles vertelde Agnes, de b&b-houdster, mij in het gesprek bij aankomst. Zij heeft het goed voor elkaar, boerderij omgebouwd voor verblijf van vier gezinnen. Ziet er goed uit goed. Avondeten heb ik dus niet, dan maar een paar appels en mandarijnen en water en zelfs oploskoffie die op de kamer gemaakt kan worden. Beetje hongergevoel, maar dat hoort bij de pelgrim.

 

4 gedachten over “Dag 15: Rocroi – Rimogne (15 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Ha jaap, ja nou zie ik het op de kaart…hierboven! Mooi hoor, wat een eind gelopen. Ik heb vandaag weer gewerkt, poeh, ik zag er tegenop zo na de vakantie maar het viel gelukkig heel erg mee. Zou zo met je willen ruilen maar dan wel goed eten ’s avonds. een manderijn en appel voor avondeten….nee dat lijkt me echt niks. Groet, carla

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi Jaap, wat ben je al ver op pad! Super!! Jouw lichamelijke conditie is zeer goed. Zijn je voeten nog heel? Knap hoe je steeds oplossingen bedenkt in je eentje. Echte pelgrim. Sterkte en wij blijven je volgen. Groetjes Esther en Peter

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Jaap, je loopt lekker door, maar hebt gelukkig nog een lange weg af te leggen. Want wat een avontuur!
    Aan het eind van de dag herstellen met een goed glas bier klinkt ook niet verkeerd!
    Een plezierige voortzetting van jouw tocht!
    Hartelijke groet van Christa

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑