Dag 5: Saint-Côme-d’Olt – Bessuéjouls (16 km)

Zaterdag 21 augustus 2021

Goed geslapen in het couvent. De Fransman heb ik niet gehoord, stil geslapen. We ontbijten in de eetzaal. Bescheiden, maar voldoende. Het valt op dat er in de zaal geen religieuze dingen hangen, geen crucifix, geen verwijzing naar de kerk. Blijkbaar is hier de kerk aan het verdwijnen en is de aandacht steeds meer gericht op ontvangst van toeristen.

Na vertrek lopen we richting het oude centrum en komen we eerst langs een aantal monumenten zoals aangegeven door de vvv op het kaarje. We komen bij de eerste kerk van Saint-Côme uit de 11e eeuw. Door de groei van het dorp kwam het kerkje op afstand te liggen en koos men in de zestiende eeuw voor de bouw van de nieuwe kerk met de gedraaide toren in het hartje van het middeleeuwse centrum. Het oude kerkje werd behouden door de vestiging van het broederschap van penitentie.

We verlaten het stadje via de brug over de Lot en lopen even langs de riviervlakte.

Daar zijn groentetuinen. Grappig hoe de tomaten worden gekweekt onder kleurige parasolletjes.

Na een 5-tal kilometers vinden we een ideaal plekje om even te rusten langs de rivier. Dorien gaat zwemmen in het heldere ijskoude water dat schittert door het gebladerte van de eikenbomen.

Dan lopen we weer verder en komen terecht bij het ‘kerkje van de Pers’.

Het is een schattig roodzandstenen Romaans kerkje uit begin 12e eeuw op een lokaal heuveltje waar oorspronkelijke sculptuurtjes nog aanwezig zijn, binnen en buiten, en waar aan het plafond nog restanten van fresco’s zijn te bewonderen.

Het bevat relikwieën van een lokale heilige, Sint-Hilarius. De naam ‘Pers’ is afkomstig van Perseus die als Romeinse ‘kolonist’, zoals een stagiaire-gids mij uitlegt, de eerste nederzettingen hier liet bouwen. We staan ons met open mond te vergapen aan al dat moois.

Het verhaal van de Française vertaal ik voor Dorien. Minpuntje van de kerk is dat de ijverige beheerders in de jaren zestig de muren hebben schoongemaakt van de resten van het oorspronkelijke schilderwerk, zodat we nu slechts gladde witte muren zien.

Na 6 km komen we via een mooie middeleeuwse brug terecht in Espalion waar we lekker lunchen op het terras van het marktplein.

‘s Middags blijft het parcours de loop van de Lot grotendeels volgen waarna we arriveren bij de Domaine d’Armagnac in Bessuéjouls. Meteen krijgen we te maken met een streng regime van de eigenares van dit oude landhuis. Na een kort welkom, mogen we onze QR-code laten zien, schoenen buiten achter laten, rugzak leegmaken en op een bankje achterlaten en op onze sokken naar de slaapzaal waar we rondgeleid worden langs bedden, toiletten en douche.

Via een achterdeur komen we uit op een heerlijke tuin waar op het gras picknicktafels en strandstoelen staan. En zelfs twee hangmatten ter beschikking staan voor de gasten. Na een douche en handwasjes genieten we onder de bomen van ons geweldige avontuur: wat een verrassing is dit toch weer!

Er zijn nog twee andere pelgrims. Ingo uit Duitsland eet ‘s avonds met ons mee in de prachtige eetzaal van dit kasteeltje. Gezellige jongen, bedachtzaam en spiritueel geïnteresseerd en goed georganiseerd voor deze pelgrimstocht met een piepklein rugzakje (speciaal voor hike-runners die lange afstanden door de bergen rennen). Na het eten gaan we buiten nog kletsen tot het donker is met de heer en dame van het domein en de andere pelgrims onder het genot van natuurlijk Armagnac.

4 gedachten over “Dag 5: Saint-Côme-d’Olt – Bessuéjouls (16 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Hallo Jaap,
    Wat ben je toch weer bezig met een fantastische tocht.
    Het weer is gelukkig ook mooi, beter als hier in Nederland.
    Geniet er maar lekker van😍👍

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je wel, Marianne, ik zit net in mn middagPauze, op een steen stapel muurtje op het mos in de zon. Steeds lekker droog wandelweer. Groet Jaap

      Like

  2. Hoi Jaap. Wat is het toch weer heerlijk om te lezen. Je krijgt gewoon zin om mee te lopen. Iedere keer tover je woordelijk weer leuke gebeurtenissen. Tja ik gun het van harte en zo erg leuk om dit te mogen volgen als oud collega. Op naar de volgende dag Doei Martin.

    Like

  3. Hoi Jaap, wat leuk om weer je verhalen over de Camino te lezen. Weer een heel andere route en ook weer zo mooi. Het gebied waar je nu wandelt heb ik bijna dertig jaar geleden op de fiets doorkruist (in tegengestelde richting) en je verhalen brengen me weer even terug in de tijd. Een heel mooi gebied. Mooie natuur, oude dorpjes en stadjes langs de Lot. Veel succes met jullie Camino.

    Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑