Dag 67: Bazas – Captieux (17 km)

Donderdag 8 juni 2017

Vandaag kom ik in het gebied van Les Landes, een spiegelplat landschap dat bestaat uit duinzand, vol staat met pijnbomen of gebruikt wordt voor de maïsteelt. Ik verlaat de jongensschool – er waren weer geen andere pelgrims – een beetje verlaat om dat ik nog een verslagje wil afmaken. Ik probeer steeds zo weinig mogelijk achter te lopen. Het schrijven is wel leuk natuurlijk en als ik de foto’s weer zie, herinner ik me weer het verhaal van die dag. Al gauw kom ik terecht op een recht, breed bospad. Soms, ter hoogte van diepstromende beken, gaat dit over in een smalle brug. Het is duidelijk: dit kilometerpad ligt op een oude spoorweg. 

Pad over de spoorbrug

Alle metaal is weggehaald, soms zie de resten van bielzen met grof grind ertussen. Op de kaart is het lange kaarsrechte streep. Vrijwel geen bewoning langs dit verdwenen spoor. 

Het kilometerslange pad in het zonnige bos

Het is best een gemakkelijke wandeling, niet eens saai en je rijgt zo de kilometers aan elkaar. Dan kom ik in de bewoonde wereld waar ik me meld bij de mairie, zoals afgesproken, voor een pelgrimsslaapplaats. Tegenover de marie staat de kerk. 

De kerk in Captieux

De juffrouw van de mairie begeleidt me naar de slaapplaats, een schuurtje dat achter tegen de mairie is gebouwd.

Het pelgrimschuurtje

Binnen valt het erg mee qua ruimte. Een grotere kamer met vier stapelbedden, een keukenblok en deuren naar wc en douches. Er achter nog een slaapkamer met twee stapelbedden. In die laatste ruimte staan de twee rode rugzakken van de gepensioneerde Fransozen die ik al eerder tegenkwam. Goed, ik neem een bed in de keuken in. Ik ga douchen, kleren wassen, eten inkopen voor mijn ommeletmaaltijd. Terug in het schuurtje, als ik met de Fransozen aan het praten ben, wordt er geklopt. Twee jonge pelgrims staan lachend voor onze neus. 

Georg uit Jena in Duitsland en Rachel uit Baarle-Nassau. Georg is een ICT-student en is enthousiast geworden over wandelen naar Santiago door een leraar. Die vroeg vorig jaar aan zijn studenten of zij zin hadden om mee de Camino del Norte te lopen. Dat is de tocht naar Santiago langs de Atlantische kust. Na die geslaagde eerste keer, besloot hij het dit jaar grootser aan te pakken. Zo vertrok hij op 3 april (net als ik) uit Jena. Rachel is een grote meid met sportief lichaam, student kunstgeschiedenis in Utrecht, Parijs en nu Leuven. Gespecialiseerd in het impressionisme, studeert volgend jaar af. Zij is een echte bikkel, in haar schriftje houdt ze haar dagelijkse afstanden bij: tussen 30 en 35 km per dag. Zij is thuis gestart op 26 april en wil op 11 juli (!) in Santiago zijn. De studenten hebben elkaar pas kort geleden ontmoet, voor Georg had het wat relaxter gemogen, maar hij wil graag bij deze reisgenoot blijven. ’s Avonds eten de Fransozen buiten op het terrasje en wij binnen aan het formica keukentafeltje, gezellig, knus en dan naar bed. Jammer dat ik geen alcohol mag vanwege de kuur. In het dorp is het allang doodstil als ook wij gaan slapen.

3 gedachten over “Dag 67: Bazas – Captieux (17 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Ha lieve broer. Het is al even geleden dat ik op je blog heb gereageerd, maar zoals je weet waren we zelf ook op vakantie. Maar ik heb je prachtige verhalen niet hoeven te missen. Soms goede en soms slechte WiFi op de campings waar we zaten. Maar we genieten iedere keer van je prachtige verhalen. Vaak lees ik ze heel enthousiast voor aan Albert of bv gisteren aan Hans en Anja. We zien het dan gewoon voor ons, jij in een keukentje van een camperbusje ( met bloemetjes erop geschilderd) in een riem met natuurlijk ook bloemetjes, met twee hele gezellige meiden voorin die helemaal hieperdepieper zijn op weg naar hun vakantie bestemming. Dat vond ik toch echt een van de mooiste momenten die je heel leuk hebt beschreven. En ook die foto erbij….. heerlijk!!! Maar ook de mooie ontmoetingen met andere pelgrims. Och jongen, als ik betere benen had, en de taal goed zou spreken zou ik het wel weten. 🙂 Echt prachtig en heel mooi om iedere ochtend wakker te worden en te denken
    “zou ie hebben geschreven?” bakkie koffie erbij en even met je meelopen in gedachte. Jammer van de tekenbeet en dat je er ziek van bent geworden maar ook dat komt weer goed.
    Heeeel veel succes verder en “tot weeris” XXXXX

    Geliked door 1 persoon

  2. Goh Jaap wat schiet het op! Al bijna in Spanje! Heel érg knap hoor, zeker met zo weinig eten en dan na zo ziek te zijn geweest al weer meer dan 20 km lopen! En zo te lezen verveelt het nog geenszins en heb je nog steeds goeie voeten. Gelukkig is het weer mooi weer. Hopelijk niet te heet dadelijk. Hier is het nu overdag zo’n 30graden en als ik 2 trappen oploop ben ik al kapot. Maar het waait wel lekker. Je kunt gerust hier na de wandeling nog even komen recupereren. Of wil je dan zo snel mogelijk je dochter weer zien ? We wensen je nog een zeer devote reis Jaap, we volgen je ook met eerbiedige aandacht en genieten van je mooie reisbeschrijvingen en foto’s. Liefs

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑