Dag 31: Vaudonjon – Vézelay (6 km)

Woensdag 3 mei 2017

Precies een maand geleden op 3 april, vertrokken uit Berlicum en vandaag naar de bedevaartplaats Vézelay. Hier sluit ik hoofdstuk 1 af. Het volgende hoofdstuk duurt tot de Pyreneeën, het derde en laatste deel in Spanje tot in Santiago de Compostella. 

Het ontbijt is erg uitgebreid en we genieten in Repos Le Coquelicot (de klaproos).

Uitgebreid ontbijt

We worden liefdevol uitgezwaaid en bereiken al snel het laatste dorp aan de voet van de berg waarop Vézelay ligt. Koperen Jacobsschelpen in het asfalt geplakt. En dan moeten we volgens de Caminostickers plotseling recht de steile helling op. Niet gevaarlijk, maar erg pittig. Ik moet onderweg af en toe halt houden, Maurice gaat gestaag door. Toch merk ik dat ik dit kan: de Pyreneeën moeten voor mij ook haalbaar zíjn. Onverwacht sta ik ineens aan de voet van de basiliek. Ik ben er. Ik loop iets door en zie Maurice zitten op een bank op het plein voor de kerk. Gelukt, beetje emotioneel. Juist als we aankomen begint het te regenen en ikzelf houd het ook niet geheel droog. Zo onwezenlijk. 

De basiliek van Vézelay

We gaan de basiliek binnen, steken kaarsjes aan, dalen af naar de crypte waar we de relikwieën van Maria Magdalena zien liggen in een glazen doosje, omgeven door goud achter glas. We besluiten om later terug te keren in de kerk, want we mogen de rugzak niet achterlaten wegens gevaar voor aanslagen. Bij de deur spreken we nog een Nederlandse non die ons van harte welkom heet. Er zijn een paar andere pelgrims uit Nederland die hier hun Camino starten.

Dan gaan we naar de ‘vrienden van de pelgrims’, een eerste opvang met koffie door gepensioneerde vrijwilligers uit de buurt. 


Ivo en Linda van de Amis des Pèlerins

Daarna naar de slaapplaats van het Centrum Maria Magdalena. Op beide adressen worden we ingeschreven en zeer hartelijk ontvangen. Die middag als toerist doorgebracht, lekker geluncht, genoten van de mooie vergezichten, boekjes en kaarten gekocht en foto’s gemaakt. Bijzonder fotowinkeltje met plaatjes uit de jaren ’60 en ’70.

Bijzonder fotowinkeltje

En nog even een pelgrimskaarsje voor iedereen in Nederland die met me ‘meeloopt’.

Pelgrimskaarsje voor alle ‘meelopers’ in Nederland

’s Avonds uit eten met de NL-pelgrims die we al eerder hadden ontmoet. Daarna op de slaapzaal met 6 onbekende anderen. Een goeie oefening voor mij met gesnurk, wc-gang, lichten aan en uit. Ook wel leuk. Morgen vroeg worden alle pelgrims in de basiliek verwacht. De eerste maand zit er op.

6 gedachten over “Dag 31: Vaudonjon – Vézelay (6 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Gefeliciteerd, Jaap, met de eerste grote etappe. Goed gedaan, met ups en downs en fijne ontmoetingen. Ik wens je alle goeds op je verdere camimo en blijf af en toe een stukje (klein stukje maar hoor) met je meelopen. Groet, Rina (van de Roemeniereis).

    Geliked door 1 persoon

  2. Lieve broer wat een mooie tocht tot nu toe en eerste mijlpaal behaald. Onze dierbaren kijken van boven mee en zullen trots zijn, dat weet ik zeker! Wat worden jullie toch regelmatig met liefde onthaald. Heel veel succes met het verdere verloop. Ik blijf kaarsjes voor jullie branden! Liefs Rein en Nel

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Jaap, wow eerste deel gehaald! Van harte gefeliciteerd! De andere twee etappes haal je ook, maar dit is een geweldige mijlpaal.

    Geliked door 1 persoon

  4. Hoi Jaap, mooie mijlpaal na 1 maand wandelen. Super!
    Mooi om je via je blog te volgen. Wat je meemaakt en hoe je dat opschrijft. Echt goed.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑