Dag 12: Arzúa – O Pedrouzo (25 km)

Vrijdag 2 september 2022

Als ik het raam open doe van ons slaapappartement, zie ik het bekende beeld van mist en motregen.

De wolken zijn ook in het lagere land over de steden gezakt. De uitdrukking ‘in de wolken zijn’ betekent dat je heel gelukkig bent. Dat snap ik niet, ik krijg er eerder een dipje van. Niet vanwege het lopen van deze Camino, want deze is de zwaarste en de mooiste. Maar meer een klein dipje dat het einde in zicht is. Ons wandelplan is dat we in 2 etappes van 25 km (vandaag) en 15 km (morgen) op 3 september in Santiago arriveren.

We ontbijten kort in café D’Susan tegenover het appartement. Gisterenmiddag gaf Susan ons de sleutel, nu is ze er zelf niet, maar wel een onhandige jongeman die wat glazen op de grond laat vallen die op de bar stonden te wachten. Hij probeert iedereen te bedienen met een ontbijt maar de afwas groeit sneller aan. Al doende gaat hij het leren, denk ik maar.

Met de smaak van koffie en jus d’orange op onze tong trekken we door de hoofdstraat, samen met andere pelgrims die er misschien al vijf kilometer op hebben zitten vanaf eerdere herbergen. Want er zijn veel slaapplaatsen hier, alles in dienst van de pelgrim die de economie draaiende houdt hier in Noord Spanje.

Wanneer het wat droger is, zien we een oud nonnnetje in het wit bij een tafel met een stempeldoos. Wij gaan ook maar in de rij staan met ons stempelboekje. Ze wenst ons Buen Camino. Schattig.

Ook Erik valt de drukte op. Als Vierdaagse veteraan kent hij de grote drukte van wandelaars, maar hier is het nog niet zo erg als in Nijmegen. Ik schat gemiddeld zo’n 10 mensen op elke 100m. Een deel van de extra drukte wordt ook veroorzaakt door de Camino del Norte, die in Arzúa aansluit op de route.

Het landschap verandert niet meer, we lopen op brede zandpaden met aan weerskanten hoge bomen, aangelegd voor de caminogangers. Met EU-geld, want de Camino van Santiago is Europees Cultureel Erfgoed en heeft zelfs ook de Unesco-status.

De wandeling kent een paar kleine hoogteverschillen, Erik heeft het goed naar de zin op zijn nieuwe gympen; zijn 2 kilo zware bergschoenen heeft ie achterop gebonden.

De wolken verdwijnen langzaam en op de eerste stop op acht kilometer zitten we vol in de zon op een terras voor een café-restaurant. Zeker veertig pelgrims tel ik in allerlei standen en houdingen en ook veelal aan het hannesen met hun rugzak. Veel wandelaars met een piepklein rugzakje die gebruik maken van de bagagetransport dienst.

Over de brede paden, zon door de bomen een blije sfeer: een gezellige nationale wandeldag lijkt het en ik geniet daarvan.

Om een uur of drie komen we bij een café waar we Wesley en Steffi aantreffen. Steffi had een voedselvergiftiging opgelopen evenals andere gasten die in een restaurant hetzelfde hadden gegeten. Al dagenlang heeft ze darmproblemen. We spreken af in Santiago na de aankomst, morgen.

De laatste grote plaats is O Pedrouzo, waar alle terrasjes bezet zijn door pelgrims, vooral ook jongere Spanjaarden.

Wij lopen nog vijf kilometer door voordat we aankomen bij ons hotel waar we ook kunnen eten, drinken en zwemmen! Er is een groot zwembad. Gedroomde afsluiting van deze dag.

4 gedachten over “Dag 12: Arzúa – O Pedrouzo (25 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Vochtig en kil begin van de dag helaas. Vochtig en koele afsluiting van de dag gelukkig. Wat een genot om jullie verhalen te lezen.
    Nog één dag en het zit er op voor deze keer. Mijn zeilvakantie is inmiddels ook beëindigd.
    Hou nog even vol! Buen Camino! Elly

    Like

  2. Zo zie je maar, na regen komt zonneschijn 🌞🌞. Wel jammer inderdaad, dat het er bijna op zit!! Ook voor mij, ik geniet van je verhalen en je mooie herkenbare foto’s. Voor ons begint het bijna weer. We gaan nu maar 3 weken dus niet zo zuidelijk als in mei, maar we gaan er zeker weer van genieten. Ik wens jullie nog 2 fijne dagen 25 en 15km dat moet wel lukken. Zeker na die verfrissende duik in het zwembad. 🌊🌊. En zo te zien is het samen wandelen heel goed bevallen. Lieve groet van je zusje 😘😘

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑