Dag 3: Salas – Tineo (22 km)

Woensdag 24 augustus 2022

Het voelt als een voorrecht om voor 15€ pppn te overnachten in een ruime tweepersoonskamer, brede bedden, douche op de gang en dan mag je ook nog in de naastgelegen keuken ontbijten waar alles is aan brood, boter en jams, koffie en thee. Goed geslapen en goed gegeten gaan we op stap.

De straten zijn nat met gladde stenen. Het heeft vannacht geregend en ik had een wasje aan de lijn buiten hangen om te drogen(!).

Direct gaan we stijgen en al gauw kijken we neer op het lager gelegen stadje. De helling is lang en flink stijl, om ons heen het volle groen van eikenbomen, kastanjes en eronder kletsnatte varens en braamstruiken.

Rechts van ons gaat de helling steil naar beneden, het pad is ongeveer drie meter breed en het vocht hangt als een motregen om ons heen. We komen een paar pelgrims tegen die we gisteren al hadden ontmoet in het restaurant. Verder komen we geen mensen tegen. Halverwege de helling zien we hoog boven ons hoofd het viaduct van de snelweg in aanbouw.

Na deze ochtendbeklimming zien we op afstand een groot wit huis met een enorme A op de zijgevel geschilderd: een herberg, waar we even koffie gaan drinken.

We komen op bezoek bij hippie mensen, spirituele pelgrims zeg maar, zoals we kunnen afleiden van allerlei prullaria en ambachtskunst op tafel en aan de muur. We moeten onze grote schoenen uitdoen en slippers aantrekken. Onder de koffietafel liggen twee grote zwarte honden die af en toe een oog opendoen. De koffie uit een thermoskan in grote bekers is erg sterk met een wat kruidige smaak.

De bewoners blijven toch wat afzijdig in de keuken, dus geen opbeurende gesprekken, helaas. We betalen een donativo = zoveel als we willen en maken het natte mistige deel van de wandeling een paar kilometer later af in een dorp waar we ook lunchen. In een café waar ook lokale bouwvakkers eten in een grote eetzaal. Soep en salade met brood en water. Klaar voor de middagwandeling.

Het is inmiddels helder weer geworden en we komen in meer open gebied, licht dalend en stijgend steeds langs dezelfde berghelling en na ongeveer 10 kilometer gelopen te hebben tussen weilanden, bomenstrookjes, bosjes en langs maïsvelden, komen we aan in Tineo.

Het is een mooi stadje, hoog gelegen met uitzicht over een groot gebied van de Picos, maar nu wat minder want er hangen dreigende wolken boven de gebouwen.

Als we aankomen bij onze herberg horen we in de verte de donder, het gaat onweren en regenen. We gaan eten en slapen in het Palacia, chique hotel waar onderin speciaal voor de pelgrims stapelbedden met sanitair zijn gemaakt.

In de eetzaal krijgen we een apart hoekje. We nemen een goedkoop pelgrimsmenu. Er is ook een kaart voor de deftige gasten: zo duur! Zeker 3x de prijzen in Nederland met flessen wijn van zelfs €200!

Nog even boodschappen, in de regen naar een soort Action+ voor wat slippertjes en dikke sokken en dan naar bed.

Met m’n voetzolen gaat het beter, het extra hakje in mijn schoenen en dikke sokken zijn de oplossing. Dus helemaal klaar voor morgen, er wacht ‘s ochtends een zware klim en regen.

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑