Dag 38: Salamanca – Madrid – Zamora

Vrijdag 15 april 2022

Mijn wandelplan na Salamanca is flink door de war gestuurd door de drukte en gebrekkig openbaar vervoer. De tweedaagse of anders driedaagse wandeling naar Zamora kon niet doorgaan, want alle privé-herbergen waren bezet en de niet-commerciële herbergen waren tijdelijk gesloten. Daarom maar met bus of trein naar Zamora. De bus bleek ook volgeboekt. En er bestaat geen directe treinverbinding met Zamora. Enige mogelijkheid is om met een enorme omweg via Madrid te treinen.

Dus om 7.30 de trein naar Madrid genomen, daar bijna 2 uur gelopen naar een ander treinstation, een menu del día genomen om later met de trein naar Zamora te reizen, waar ik rond vier uur ‘s middags aankom.

In deze stad kom ik terecht in de drukte van de Semana Santa. Ik zie overal mannetjes in een zwarte mantel en met een puntmuts tot over het hoofd getrokken met twee ooggaten erin.

Eigenlijk wel griezelig, niet echt een uitnodigende kerk. Op de Plaza Mayor uitgelaten mensen, blij met het mooie weer, op terrassen en deels al bij de hekken waar later de Pasen-processie van de Semana Santa langs komt.

Vlakbij is de gemeentelijke herberg voor pelgrims. Ik wordt hartelijk ontvangen door een oudere Spanjaard met mondkapje die me gebaart de schoenen uit te doen en mijn rugzak te parkeren. Ik heb ook mijn mondkapje om en hoed op als hij mijn voorhoofd vrijmaakt om een thermometer op mijn voorhoofd te richten tot er een piep komt. ‘Vale’ ,zegt hij: okee. Hij pakt m’n handen en spuit daar ontsmettingsmiddel op en doet voor hoe ik in mijn handen moet wrijven. Ik voel me idioot: een pop, een robot. Vervolgens krijg ik, bij het inschrijven heel veel instructies. O.a dat ik niet mag oversteken tijdens de processie. En dat bij uitzondering de herberg tot na 10 uur open is vanwege de processie. Alles in rap Spaans achter een mondkapje. Lastig.

Ik ga rond 6 uur naar de Plaza Mayor. Eerst ga ik naar binnen bij een cafetaría voor koffie met een zoet broodje. Als ik naar buiten wil gaan, blijkt dat de stoet al de straat in is gekomen en kan ik geen kant op.

Tegen de gevels staan mensen te genieten, dit feest bindt hen kijkers of uitvoerders te zijn van dezelfde familie of vriendenkring. Dat maakt ook dat iedereen blijft staan kijken tot en met het einde; niet zitten, niet vervelend doen en niet tussendoor oversteken (bijna niet gezien).

Eerst komen er puntmutsmannetjes aanlopen, dan volgen enkele militairen met onderscheidingen of politie in uniform en geestelijken. De wagens waarop paastaferelen staan verbeeld zijn van mooi houtsnijwerk. De afbeeldingen gaan over Jezus aan het kruis tot aan de aflegging van Jezus in de armen van Maria.

Onder de wagen zie je af en toe een been of voet van de mannen die hem dragen. Prachtige stoet. Aan het begin de heilige señora van deze stad en aan het einde mooi geklede militairen te paard. Een mooie avond in de Semana Santa.

Een gedachte over “Dag 38: Salamanca – Madrid – Zamora

Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑