Dag 9 t/m 15: Guadix – Granada – Córdoba – Sevilla

Donderdag 17 maart t/m woensdag 23 maart 2022

Zo, we zijn weer een weekje verder, nadat ik was afgehaakt in Guadix vanwege mijn benauwdheid door fijnstof uit de Sahara. Ik begreep dat men er zelfs in Duitsland, Engeland en Nederland last van had: de autowasstraten deden goede zaken met al die auto’s onder het oranje stof.

Ik heb besloten om eerst met de bus naar Granada te gaan, daar een paar dagen te blijven en een plan te maken voor het vervolg.

Eenmaal in Granada aangekomen ging het al weer beter. Schonere lucht, maar de opgebouwde conditie in de eerste week was ik kwijt. Hoogtepunt werd een bezoek aan het Alhambra: een Moors fort en paleis waar schitterend beeldhouwwerk, stucwerk en mozaïeken te zien waren in die typische Moorse, zeg maar Noord-Afrikaanse Arabische Stijl van Islamitische kunst.

Geen afbeeldingen van planten dieren, mensen, maar wel kleurrijke herhalingen van dezelfde figuren waardoorheen Arabische teksten uit de Koran zijn opgenomen. Ook veel waterbadjes en fonteintjes, zowel binnen als in de mooi aangelegde tuinen.

Tijdens mijn verblijf in Granada besluit ik om de Camino te herbeginnen in Sevilla waar een andere Camino-route, de Via de la Plata, start. Op die manier haal ik een ‘verloren’ week in en het parcours is minder bergachtig en dat vind ik nu wel een goede keuze. Tussendoor plan ik nog een bezoek aan Córdoba, waar ik op maandag met de trein heen ga.

In Córdoba bezoek ik de grote moskee: de Mezquita. Ooit was dit de grootste van Europa. Veel Moorse bouwwerken zijn aan het einde van de Moorse inval in Spanje (die in totaal van 711 tot 1492 duurde) omgebouwd en ingericht volgens de christelijke opvattingen. Zo ook deze moskee.

De moskee werd hier gebouwd op de plaats van een eerdere kerk, nadat het kalifaat hier was gevestigd. Na 1492 is het de kathedraal van Córdoba geworden. Het heeft een prachtig interieur met al die boogjes van rood en wit zandsteen en kleurrijke mozaïeken in het plafond. Uren heb ik rondgelopen in dit mooie historische gebouw. De omgeving van authentieke kronkelige straatjes, iets meer dan een autootje breed, is ook bijzonder en leent zich prima om op een terrasje te genieten van een café con leche.

Op woensdagochtend pak ik al vroeg de bus vanuit Granada naar Sevilla. Zo heb ik tijd om de stad nog wat te verkennen.

Aangekomen in Sevilla heb ik kort de kathedraal bezocht, ook weer een groot en indrukwekkend gebouw waar de Sint Jan twee keer in past.

In de boekwinkel van de kerk heb ik een nieuw pelgrimskaart gekocht. In de kathedraal laat ik er direct de eerste stempel in zetten.

Ik heb in Sevilla een mooie herberg gevonden, met veel mooie tegeltjes, waar ook andere pelgrims zijn uit Italië, Nederland en Spanje.

Ademhaling gaat goed, wondjes aan mijn hiel zijn opgedroogd en zo goed als genezen. Morgen dus weer aan de wandel. Op naar Santiago!

Een gedachte over “Dag 9 t/m 15: Guadix – Granada – Córdoba – Sevilla

Voeg uw reactie toe

  1. Hoi Jaap,
    Leuk om je weer te kunnen volgen. Verstandig om in Sevilla “opnieuw” te beginnen. Gelukkig ben je zo flexibel en houd je je niet koste wat koste vast aan je eerdere plan. Ik hoop dat jouw Camino opnieuw een goede zal zijn. Ik blijf je mooie verhalen volgen.
    Hartelijke groeten, Elly

    Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑