Dag 18: Åre (rustdag)

Zondag 25 juni 2023

Vandaag neem ik een rust- en regeldag. Ik sta laat op en zorg dat ik om 10 uur vertrokken ben. Ik heb mijn verblijf hier wel kunnen verlengen, maar niet in dezelfde kamer. Beneden in de kelder laat ik mijn rugzak achter en maak een wandeling door het dorp.

Het is stralend weer. Wat wolkjes, geen wind en rond de 15 graden. Het is een klein, maar langgerekt dorp langs de spoorlijn en een meer. Bijzonder is het oude kerkje van steen waarnaast een kerktoren met houten dak staat.

Het stenen kerkgebouwtje is klein en heeft een klein deurtje aan de zijkant. Deze is op slot als ik aankom, maar links aan de muur hangt een grote ijzeren sleutel met daarbij aangegeven open 8 – 20 uur.

Ik probeer het toch maar even en zo sta ik snel binnen in het kerkje te kijken naar een prachtig intiem interieur met plaats voor misschien twintig tot dertig mensen. De muren zijn wit gepleisterd, met een houten plafond en is deels beschilderd. Heel stil is het en ik blijf een tijdje staan kijken. Ik ga niet zitten, want de kerkbanken hebben een deurtje en dat voelt als indringerig.

Dit mooie kerkje – 11 x 5 m – is gebouwd in de 12e eeuw, volgens Noors ontwerp, gewijd aan Olav en ook gericht op passerende pelgrims. De klokkentoren is later gebouwd in de 18e eeuw. Ik schrijf nog een bedankt in het gastenboek.

Dan loop ik nog wat door het centrum en schiet nog een paar foto’s

Als ik weer op mijn ‘nieuwe’ kamer kom, krijg ik een telefoontje. Een te late reactie op mijn verzoek om een bed te boeken, waardoor ik nu mijn hele schema loop aan te passen. Sorry voor de late reactie, zeggen ze, maar er is toch plaats. Te laat. Wel jammer, want zo ga ik wel de camping naast de langste waterval van Zweden missen.

Daarna probeer ik nog meer te boeken, maar het blijft steeds lastig. En waarom? Ik zie nauwelijks andere pelgrims. Ik wandel nog wat door het dorpje, maak ‘s avonds mijn eigen eten klaar en geniet van een ideale warmte van 19 graden, terwijl ik weet dat in Nederland de hitte oploopt tot boven de 30 graden.

Een gedachte over “Dag 18: Åre (rustdag)

Voeg uw reactie toe

  1. Even een paar dagen bijgelezen. Het is prachtig daar maar wel heel apart met zo weinig mensen, alles dicht , veel harde weg en dadelijk een paar dagen zelfvoorzienend zijn. Spannend
    Fijn dat je in zo’n goede conditie bent.
    Goeie reis

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑