Dag 2: Saint-Privat-d’Allier – Saugues (20 km)

Woensdag 18 augustus 2021

Het is weer gezellig tafelen met de pelgrims aan het ontbijt. Het wordt vandaag een pittige dag: volgens het boekje moeilijkheidsgraad 4 van de vijf. Gisteren hadden we een lange stijgende helling, vandaag is die helling over minder kilometers, dus steiler, meer haarspeldbochten en verrassende klimmetjes over stenige, glibberige paadjes. Wat fijn dat het droog weer is. Maar het wordt wel langzaam warmer.

We nemen afscheid van William – hij vertelt dat de herberg aan de overkant te koop is; “Hebben jullie belangstelling?” – en verlaten als één van de laatsten de herberg langs een smal pad vol stenen omhoog.

We passeren een verlaten landschap van steile hellingen, waar riviertjes zich diep hebben ingesneden. In de eerste grote plaats Monistrol-d’Allier gaan we lunchen en dalen daarvoor af naar rivierniveau op 600 m. Best druk met pelgrims op de terrassen.

Na de lunch weer op pad en daar begint de stijging over 6 kilometers naar 1100 m. Al snel lopen we boven langs een steile afgrond en blijven behoedzaam bij de bergwand.

Na een steil stukje asfalt komen we uit bij Chapelle Sainte Madelaine. Deze is gebouwd in een soort grot langs de route waar oorspronkelijk nog Kelten hebben gewoond. Buiten de kapel in de rotswand zijn gaten waarin sarcofagen zijn gevonden van de Kelten. Achter in het kapelletje ligt een sculptuur van Maria Magdalena.

Een vriendelijke lokale vrijwilliger vertelt over het kapelletje en schenkt een bekertje koel water aan iedere bezoeker die puffend de laatste steile treden heeft genomen.

Daarna volgt een zware klim met veel bochten in het bos tot aan onze volgende stop: het dorpje Roziers.

Hier blijkt zelfs geen barretje te zijn, dus we picknicken in de wei want we hebben nog genoeg te eten bij ons. Daarna wordt het terrein – met mooie vergezichten – steeds vlakker en komen we aan bij Saugues.

Een kilometer voor dit dorp staan langs de weg fraaie houtsnijwerken die iets te maken hebben met Sint Jacobus. Zo lopen we het stadje in en komen uit bij een oude school. Niet meer in gebruik als school want te weinig leerlingen: leegloop van het platteland. Ik tel een stuk of veertig pelgrims bij het avondeten in het klaslokaal waar we een oudere man en jongere vrouw tegenkomen die beiden uit de omgeving van Toulouse komen en een weekje van Le Puy wilde gaan lopen. Maar ze hebben geen slaapplaatsen meer gevonden voor vervolgdagen en besluiten om morgen dezelfde route terug te lopen. Een bijzonder stel. Ik ben nog even met ze meegegaan voor een zelfgemaakte koffie. Dan gauw naar bed. Het is erg druk op deze Camino en dat zou wel eens moeilijk kunnen worden.

3 gedachten over “Dag 2: Saint-Privat-d’Allier – Saugues (20 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Jaap het is weer een genot om te lezen. Ja en nu geen houdoe gezegd ,succes en een foto bij de Dungense Kerk. Zou maar een extra kaars aansteken tijdens de Camino. Ik heb dat in Den Dungen al gedaan voor jou. Dus met een gerust hart kunde gij verder stappen.

    Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑