Dag 23: Zafra – Villafranca de los Barros (20 km)

Donderdag 31 maart 2022

Rond acht uur vertrek ik zonder ontbijt dat ik in het eerstvolgende dorp op 5 km zal gaan nemen. Zafra is een mooie stad met grote monumenten en gezellige pleintjes.

Bloeiende fruitbomen en appeltjes van oranje vind je overal langs de straten. Als je ze plukt en open maakt, is allereerst de geur zo heerlijk fris. De smaak zit tussen sinaasappel en citroen in.

Na een paar km langzaam stijgen langs rotsige hellingen gaat het voetpad – verhard en geschikt voor kleine auto’s – plots met 14% helling naar beneden. Flink steil maar voor lokale bewoners een vast gegeven: een opaatje wandelt in alle rust mij tegemoet naar boven. Voordat de weg naar beneden duikt, zie ik het eerste dorp liggen.

Het is steeds drukker aan het worden op de route. In het ontbijtcafé komen ze achter elkaar binnen.

Het terrein voert voor de rest van de wandeling over een bijna vlak terrein met olijfbomen en wijngaarden op een geploegde rode kleigrond met keien. In de verte zie ik een fabriek met een smerige zware rook uit de schoorsteen.

Het is een mooie dag aan het worden en ik loop helemaal alleen, in de verste verte niemand in de buurt, zeker geen pelgrims.

Na mooie lange kilometers die slingeren over een boomloos landschap zie ik Villafranca voor me liggen.

De 20 km zijn toch snel gelopen, het is amper 1 uur als ik bij de herberg aankom. Connor is er al, langzaam druppelen de andere bekenden ook binnen. Alles is hier goed voor elkaar, elke etage bestaat uit twee appartementen met keuken, salon, tv, slaapkamer, badkamer, balkon terras om in de zon te zitten en wasgoed te drogen in de harde wind van vandaag.

In de herberg kom ik een mede-pelgrim tegen, die de kathedraal van Santiago tekent op een t-shirt.

Aan het einde van de dag gaan we naar de kathedraal waar de processies van de heilige week van Pasen (10-17 april) worden voorbereid.

Tenslotte een kaarsje voor alle vrienden, familie en ex-collega’s in Nederland die het zwaar hebben door ziekte. Een tijdje in alle rust even in Nederland zijn, op zo’n kerkbank in gedachten bij de mensen die me volgen, doet me goed.

3 gedachten over “Dag 23: Zafra – Villafranca de los Barros (20 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Geniet er maar lekker van, hier ligt vandaag sneeuw en dat op 1 april en een verschrikkelijke koude n.o. wind. Kun je beter in het warme zonnetje in Spanje zitten

    Geliked door 1 persoon

  2. Jaap ik vind het top dat je een kaars voor Joop hebt aangestoken. Het zal zeker helpen. Verder nog een hele fijne maar vooral een devote wandeling naar het eindpunt. En blijf maar daar nog een tijdje want hier ligt sneeuw. Doei Martin en Jeanne en nilsson en……Kasur!!!!!!!!!!!!!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑