Dag 69: Retjons – Mont-de-Marsan (30 km)

Zaterdag 10 juni 2017

In de hostellerie heb ik goed geslapen en gegeten. Het is prachtig oud landhuis, gelegen in een mooi aangelegde parktuin met hoge oude bomen. 

Hostellerie Landaise

De eigenaar had een directere route langs de autoweg voorgesteld waar een strook vegetatie was weggehaald. Dat liep in ieder geval veiliger dan op de autoweg zelf. 

Pad langs de autoweg

Zo kom ik terecht in Roquefort, waar de markt nog aan de gang is. Het dorp heeft een prachtig oud kerkje. Dus zoals altijd even binnen kijken. Op een unieke manier ingericht en opgeknapt en bijgehouden. Er zit veel geld in voor herstel.  

Église Sainte-Marie in Roquefort

Ik haal een mooie pelgrimsstempel op bij een plaatselijke kroeg en ga koffie drinken op een terras. Daar raak ik aan de praat met mensen die veel wandelen in de omgeving. Ze komen veel pelgrims tegen. Om sneller op mijn eindbestemming te komen, wijst de man op de kaart een korter alternatief aan. Inderdaad stukken korter. Dan nog even wat fruit op de scheidende markt kopen, en een sandwich-stokbrood bij de bakker en dan door. Moet ik plots stoppen voor een file van toeterende old-timers. Altijd leuk.

Mooie oldtimer

In het dorp Bostens is een heel bijzonder kerkje dat deels ingericht is voor passerende pelgrims. Direct na binnenkomst, zie je rechts een deur met een Jacobsschelp en de tekst dat pelgrims welkom zijn. Als je de deur opendoet, zie je een intiem plekje waar je na een lange wandeling in de hitte even in de koelte bij een koffie, thee met koekje kunt bijkomen. 

Pelgrimskamer in de kerk van Bostens

Wat een diepe betrokkenheid. Dit is het werk van vrijwilligers. De pelgrimstocht van Sint Jacobus is hier goed bekend bij iedereen. Ik word ook steeds meer met respect begroet door jong en oud. Iedereen weet waar die mensen met die rugzak met die schelp mee bezig zijn. Mooi is dat. Ik kijk nog keer naar dat oude kerkje. 

Het oude kerkje in Bostens

Via de verkorte route kom ik uiteindelijk op de binnenkomende autoweg naar Mont-de-Marsan. Ik had nog niets gereserveerd, dus ik besluit op deze snikhete dag maar eens mijn intrek te nemen in een kamer van het Campanile-hotel met alles er op en d’r an, ook avondeten en vroeg ontbijt. Ik voel deze wandeling goed in mijn benen zitten en ben blij zo heerlijk in slaap te vallen.

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑