Dag 0: Berlicum – Schiphol – Stockholm – Sundsvall

Woensdag 7 juni 2023

Vandaag vertrek ik naar Zweden om het Olavspad te gaan lopen: van het Zweedse Sundsvall aan de Oostzeekust naar Trondheim aan de westkust van Noorwegen, 580 km verder. Olav was een groot Vikingkrijger, die tot het Christendom was bekeerd en leefde van 995-1030 in Noorwegen, waar hij al strijdend zijn best deed om veel kleine rijkjes te verenigen tot één groot Noorwegen onder zijn koningschap. Zijn laatste tocht ondernam hij van Sundsvall naar Trondheim waar hij als Olav de heilige werd begraven. Tijdens de wandeling zal ik meer te weten komen over Olav en zijn verhalen.

Om 6.30 komt Erik mij halen om naar Schiphol te rijden. Mijn dochter Sofie logeert bij me, slaapt nog half en ik geef haar een knuffel. Mijn grote rugzak weegt nog geen 10 kg. Voor in het vliegtuig heb ik een klein handzakje bij me, dus ik ben er klaar voor. Mooi weer in Nederland, beetje file onderweg en al kletsend arriveren we om 8.30u op Schiphol.

De vlucht verloopt naar wens, met een overstap in Stockholm (helaas geen tijd voor stadstoerisme) op een kleiner vliegtuigje dat als een bromvlieg – qua wendbaarheid en de brom – de lucht in gaat.

Zweden is heel bijzonder aan de kust met veel eilandjes, dennenbossen met hier en daar een huisje of hutje van hout, meestal roodbruin of wit van kleur.

Het vliegveld en de aankomsthal blijken onverwachts heel klein te zijn: een klein rolbandje voor de bagage van een paar vliegtuigjes per dag, een taxibusje, weinig leven en geen winkels, maar wel een enorme parkeerplaats waar ik Carin ontmoet. Zij is een pelgrima die ik vorig jaar in Spanje (in de sneeuw) heb ontmoet toen ze met een Nederlandse vriendin ook de Via de la Plata wandelde. Ze vertelde dat ik welkom was om het Olavspad te lopen. Dus nu ben ik uitgenodigd in haar prachtige houten huis, Zweedse stijl (niet IKEA!).

Na een rondgang door het huis, een lekkere douche en een dunne pannenkoek met geitenkaas en thee gaan we in de auto de berg op om over de stad te kijken.

Carin heeft kort geleden een knieoperatie gehad, dus ze loopt op krukken. Maar het geneest snel, zegt ze, en ze kan het weten want ze is gepensioneerd arts.

Dan gaan we lekker eten: Zweedse rijst (haverkorrels) met saffraansaus en groenten, heerlijk. Daarna nog even de route bekeken, een reservering gedaan, fotoboeken van wandelingen in Zweden en Spanje bekeken en dan naar bed.

Morgen brengt Carin mij weg naar het ‘echte’ startpunt van het Olavspad waar ook een museumpje en kerkje te vinden zijn. En, o ja, daar kan ik mijn stempelboekje kopen: in Selånger. Ik ben lekker moe, het wordt mooi wandelweer, zonnig, net boven 20 graden. Dus het gaat weer lukken.

7 gedachten over “Dag 0: Berlicum – Schiphol – Stockholm – Sundsvall

Voeg uw reactie toe

  1. Wat leuk Jaap! Weer een wandeling. Ik ga je met plezier volgen tijdens mijn zeilvakantie in Friesland.
    Ik weet zeker dat je veel en mooie mensen en dingen zal ontmoeten op jouw nieuwe tocht.
    Heel veel plezier en een goede wandeling over het Olavspad gewenst.
    Hartelijke groeten, Elly van Noorden

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi Jaap,

    Wat leuk dat je weer aan het lopen bent. En deze keer in het noorden. Heel veel plezier. Ik zal je verslagen weer met veel plezier lezen.

    Groetjes
    Marloes

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi broertje, weer lekker aan de wandel. Wat leuk om je weer te volgen. Maar het ziet er al weer veel belovend uit. En wat een prachtig weer!!! Ik ga je volgen, nu vanaf een camping in het Leudal. Het is hier bloedheet maar we vermaken ons prima met op z’n tijd een lekker 🍺 heel veel succes en wandelplezier. 😘

    Geliked door 1 persoon

  4. Ha die Jaap. Wat is het toch wr leuk om jou weer dagelijks te mogen volgen.
    Ben zeer benieuwd waar je ons mee naar toe neemt. Ook weer leuk om Erik ook weer te zien . Ik denk dat we die nog wel meer zullen tegenkomen, hem een beetje kennend.
    Enfin een kaarsje in de Dungense kerk Jacobus de Meerdere waar het allemaal begon
    voor jou Jaap ga ik voor jou doen. Zodat die zegen staat voor een goede reis. Doei Martin en Jeanne.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑