Dag 20: Reims – Cumières (29 km)

Zaterdag 22 april 2017

Reims is een stad om naar terug te keren. Er is zoveel moois te zien dat ik lang niet alles in een middag kan bekijken. In de ontbijtzaal ontmoeten we een Nederlands stel dat al meer ervaring heeft met lange wandelingen. Hugo en Maartje (65+) hebben de tocht naar Santiago al gelopen in 2011. Nu zijn ze op weg naar Rome.

Hugo en Klaartje: lange afstand veteranen op weg naar Rome

We lopen naar buiten, langs het voetbalstadion waar gisteravond een wedstrijd werd gespeeld – enorm kabaal – en zien al gauw de eerste tekens van onze pelgrimsroute. Ze worden steeds mooier, zelfs in koper. Resterende wandelafstand: 2400 km lezen we.

Nog 2400km naar Santiago

Zodra we de stad verlaten, zien we de verschillen in landgebruik. Vanaf nu is het achter mekaar wijngaarden voor de champagne. Ze dragen nog maar net groene blaadjes en men is hier bang voor schade door nachtvorst. Urenlang langs deze velden langs de flanken van de heuvels met mooie uitzichten op de omgeving. 

Ontluikende wijnstruiken

Prachtig weer, nog steeds, om te wandelen. Dan duiken we het bos in. Hier wordt stevig gedaan aan bosbeheer. Grote eiken – ouder dan ik – liggen hier langs de paden naast elkaar alsof een grote reus ze als luciferhoutjes zo heeft neergelegd. 

Net lucifershoutjes

Dan komen we aan bij de vallei van de Marne. Hier is in La Grande Guerre, de eerste wereldoorlog, veel gevochten. In de hele streek van Reims en omgeving zien we trouwens in elk dorp wel een monument vanwege de slachtoffers en helden van de eerste en later ook de tweede wereld oorlog. Veteranen in Frankrijk worden hier dan ook met heel veel respect behandeld. NL zou daar iets van kunnen leren! 

Uitzicht op Hautvillers

Dan gaan we het dal in en komen in zo’n dorp dat zomers veel champagne-liefhebbers ontvangt: Hautvillers. Zo kwamen wij een man (met doos flessen onder de arm) en drie vrouwen tegen, uit België. Leuk gesprek over wederzijdse passies. Wij door naar een restaurant voor een salade met soep. Toen uiteindelijk aangekomen in Cumières, waar we in een ruime b&b met suite in alle rust met tevredenheid terugkeken naar deze mooie dag. 

2 gedachten over “Dag 20: Reims – Cumières (29 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Wat mooi dat je nu een medepelgrim hebt ontmoet. Loopt ook wel wat gezelliger zou ik denken. En op z’n tijd een goede slaapplaats is ook wel fijn!
    Succes mannen!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑