Dag 53: Bandeira – Santiago de Compostela (36 km)

Zaterdag 30 april 2022

Het was nog donker toen ik opstond om 6.30 u. De Duitse Andreas en een Pools stel slapen verder, want zij gaan nog niet naar de eindbestemming vandaag. Zoals ik gisteren zei: ik krijg de kriebels om te gaan, kan niet wachten.

Het was vannacht onverwacht koud: de buitentemperatuur van 10 graden was ook dezelfde binnen in de barakken. Geen kacheltje, geen extra dekens.

Ik heb m’n eigen ontbijt van brood, kaas, ham en water. In een lege keuken. 

Met een snelle start bij de zonsopgang krijg ik het al gauw warm.

De zon komt sterk op, kijkt meteen al fel uit zijn ogen en dat blijft zo vandaag. Op de hoogste delen blijven de wolken nog een tijdje hangen. 

In de middag loopt de temperatuur op tot boven 20 graden; eind van de middag is het in Santiago 27 graden. Een hete finale.

Het is zonder meer een mooie, prettige wandeling. Afwisselend landschap van weitjes, open bos, dorpjes en genoeg schaduwplekken op de eerste helft van de tocht. Op onverwachte plaatsen zijn zomaar rustplekjes ingericht om te zitten en wat te drinken te kopen uit een automaat.

Nog 22,897 km naar Santiago staat er op de Camino-steen. In heel Galicia zijn deze stenen neergezet met op de meter nauwkeurig de afstand naar de kathedraal.

Voor de lunch loop ik 2x 600m om naar een restaurant. Ik heb niet echt honger, maar ik moet streng hierop zijn. Een ensalata mixta en friet met een paar spiegeleieren met wat brood (pfff) geven mij weer genoeg eiwitten en mineralen voor vandaag.

De middag heeft nog 14 km in petto en die zijn pittig: minder schaduw en de zon begint te branden. In zulke gevallen zoek ik een cadans (op de kronkelige harde grind- of asfaltwegen lukt dat) waarbij ik mijn gedachten vrijwel uitzet en bijna hardop in- en uitblaas.

Na 10 km bereik ik de buitenkant van Santiago. Ik had industrie en bedrijventerreinen verwacht, maar dat valt heel erg mee. 

Na mijn liter waterfles leeggedronken te hebben, loop ik een straatje binnen waar ik voor het eerst de kathedraal zie.

Algauw ga ik door een poort en kom in de oude stad: gezellig druk met toeristen, pelgrims op de terrassen van de pleintjes. Ik herken veel van vorige jaren, word een beetje sentimenteel als ik op het plein voor de kathedraal sta. Niet alleen, want het is vol daar.

Het is bijna 5 uur en ik wil graag vandaag nog mijn Camino afsluiten bij het bureau waar ik met mijn volle stempelkaart de zogenaamde Compostela kan krijgen: een officieel certificaat dat ik de Via de la Plata heb gelopen.

Ik ga ook nog even langs bij het Holland Huis dat een trap op verwijderd is. Daar zijn Nederlandse vrijwilligers die je ontvangen met een koffie en een koekje. Marianne en Peter zijn ervaren pelgrims en da’s gezellig voor een bakske. Maar helaas vandaag niet meer. De securidad gaat de zaak sluiten.

Ik ben nu moe, eet nog een appel en ga naar mijn Albergue Blanco waar ik een douche neem en boven in m’n stapelbed kruip. Genoeg voor vandaag. 

Morgen naar de kathedraal en afscheid van vrienden…

8 gedachten over “Dag 53: Bandeira – Santiago de Compostela (36 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Hartelijk gefeliciteerd Jaap. 🌷🌼🌻🌺🥀wat en geweldige prestatie weer!!! Geniet lekker van een paar dagen rust. En dan nog een fijne week samen met Sofie. Op naar een volgend avontuur 🍀

    Geliked door 1 persoon

  2. Herzlichen Glückwunsch, lieber Jakob. Du hast etwas ganz besonderes geschafft. Es war sehr schön, Deinem Weg zu folgen. Danke für die tollen Berichte und beeindruckenden Fotos…Buen Camino.
    Dein Pilgerbruder Thomas

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑