Dag 33: Aldeanueva del Camino – La Calzada de Béjar (23 km)

Zondag 10 april 2022

Het heeft vannacht geregend. Ik bereid me voor op een natte dag, pak me goed in en ga beneden in het café-restaurant een ontbijtje nemen. Zoals altijd (vermoed ik) staat hier voetbal-tv aan. Maar ik weet dat om 7uur Spaanse tijd de Formule 1 autoraces beginnen in Melbourne, Australië. Met Max Verstappen in de hoofdrol natuurlijk. Dus ik geniet achter m’n bordje voor een enorm tv-scherm in de eetzaal van de start. Best spannend, maar ik wil ook snel weer wandelen. Die wens wordt snel beantwoord want na een goed half uur moet Max ermee stoppen, autopech. Inmiddels is het droog en de lucht opgeklaard: ik ga er vandoor.

Tot het eerste dorp is het ongeveer 8 km lopen. Helaas is het alleen maar over asfalt van de autoweg. Op de kaart nader ik een groot stuwmeer, maar ik kan pas veel later op de dag het werkelijke meer zien. Nu loop ik nog te laag, maar ik zie wel al een indrukwekkende stuwdam.

In het dorp Baños de Montemayor schijnt de zon. Het is bekend om zijn thermen, Romeinse baden. Ik installeer me op het centrale pleintje bij het busstation op een bankje om wat te eten en bij een bar voor de koffie. Er komen bekenden langs: o.a. twee Spaanse dames en de drie Engelsen. Ook even kletsen met een Nederlands stel dat de Via de la Plata fietsend aflegt. Er komen lokale mensen langs op weg naar de kerk (?) met een olijftak in hun hand. Dat heeft waarschijnlijk te maken met Pasen.

Na deze pauze krijg ik al snel een steile helling voor m’n kiezen die mij zo’n drie kwartier bezig houdt. Ik kan deze inspanning goed aan, merk ik, de conditie wordt steeds beter. Op de top kijk ik terug en zie het stuwmeer liggen.

Op het vlakkere deel kom ik in een bos en langs de grenssteen tussen de provincies Extremadura en Castilla y León. Dan ontdek ik dat al een tijdje de droge vegetatie van het zuiden is veranderd. Hier groeien loofbomen en struiken zoals bij ons. Ook populieren.

Na een lange tocht onder de zon door bossen en open weidegebieden kom ik uiteindelijk terecht op een mooi pauze plekje waar ik een half uurtje van de zon ga genieten. Ik kom een paar pelgrims tegen: Amerikanen. Hij vertelde dat er veel Nederlanders zijn op de Via de la Plata; ik ben ze niet tegen gekomen, so far.

Dan kom ik bij mijn herberg, ik bel Manuela, de beheerdster, en ze komt met haar fietsje het pad oprijden. Ik schrijf me in, neem een eigen kamer waar drie enkele bedden staan en ga eerst even rusten. Als ik later weer naar buiten loop, zie ik ineens Erik voor mijn neus staan, uit Nederland! Erik, met wie ik dagelijks contact heb over deze blog. Hij wilde mij verrassen en dat is gelukt. Ik ben sprakeloos.

Het wordt heel gezellig. Later komen ook de Engelsen erbij. We gaan naar het café-restaurant van dit piepkleine dorpje en ontmoeten de kastelein: wederom Manuela.

Ik vroeg of we haar ook zouden ontmoeten in de plaatselijke kruidenier. Nee, zegt ze, er is hier geen kruidenier. Zo klein is het dus hier. ’s Avonds hier een lekkere paella gegeten met een paar frisse pils. Dus goed in slaap. Morgen gaan we samen de dagetappe lopen.

2 gedachten over “Dag 33: Aldeanueva del Camino – La Calzada de Béjar (23 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Hé wat leuk dat Erik je is komen opzoeken. Ik wist dat hij een paar dagen naar Madrid ging, en ik had me nog afgevraagd of hij ook bij jou in de buurt zou zijn. Ja dus. Fijne wandeling vandaag. Hopelijk hebben jullie mooi weer.

    Geliked door 1 persoon

  2. Geweldig Erik ja die komt effe binnen nietwaar. Toppie man dat jij Jaap mentaal en met een drankje !!!!hem een hart onder de riem steekt. Ik zou er wel bij passen denk ik. Fijne trip enkele dagen geeft een boost Jaap dat weet ik zeker en Erik de koffie staat klaar in Gestel als je terug bent. Doei Martin en Jeanne en nillsson en Karsu onze nieuwe aanwinst

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑