Dag 65: Pellegrue – Bassanne (32 km)

Dinsdag 6 juni 2017

Het regent niet meer, maar het is nog wel bewolkt. Na een klein ontbijt van kaas en het gekookt eitje dat Rob en Louise de dag ervoor in de koelkast had laten liggen, trek ik de deur van slaapkamer achter me dicht. Ik heb het geldbedrag in een doosje gedaan en daarvoor een papiertje met stempel teruggepakt. Dat moet ik later in mijn pelgrimspas plakken. Op het stempel staat een kraanvogel (grue) met een schop (pelle) in zijn poot. Ook buiten in de straat zie je dit beeld.

Pellegrue in de straat

Het is een flink eind lopen naar La Réole, dus ik moet gauw ontbijten. Op 6 km ligt Saint-Ferme, daar schijnt iets meer te zijn dan een bakker. Daar aangekomen loop ik eerst het kleine tourismebureau binnen, naast de bourg. 

De bourg van Saint-Ferme

Ik hoor dat er alleen maar een bakkertje is hier. Ik laat de juffrouw ook een slaapplaats reserveren in La Réole. De pelgrimsslaapplaatsen zijn vol, uiteindelijk boekt ze een bed even verder dan La Réole, maar wel op de route in Bassanne. Ze plakt op mijn verzoek het Pellegrue-stempeltje in mijn pelgrimspaspoort. Ze kijkt niet goed, de kraanvogel komt niet rechtop maar in de ligstand in mijn boekje. Nou ja. 

Ik haal bij de bakker een brood en met wat kaas heb ik een heerlijk maaltje. Ik voel weer energie stromen. Het gaat weer helemaal lukken vandaag. Veel wijnvelden onderweg, we zitten dan ook in de streek van de Bergerac-wijnen.

Wijnvelden

In de rivervlaktes zie ik dat er veel maïs wordt verbouwd. Wel erg jonge plantjes, in NL staat de maïs veel hoger schat ik in. Langs de watergangen liggen prachtige huizen met mooie tuinen. Alles goed gemaaid gazon, veel bloemen, en erg rustig. 

Wilg boven het water

In de schaduw van een bushokje – het begint warm te worden – eet ik brood met tonijn uit blik. Wat is dat lekker in tijden van crisis. 

Lunch in het boshokje

Dan kom ik eindelijk aan in La Réole. Best tevreden, want het is nog niet heel laat.

Kunst in La Réole

Ik doe wat boodschapjes voordat ik verder ga naar mijn slaapplaats. Met mijn rugzak vol met brood en groenten – de komkommer steekt recht omhoog naar buiten! – loop ik nog even een apotheek binnen. Ik laat de foto’s van de tekenwond zien en de juffrouw adviseert mij om even naar het ziekenhuis te gaan voor een check. Dat is 200m lopen, omhoog, met volle bepakking. Voor het ziekenhuis schiet ik een verpleegster aan en zeg een beetje bezorgd: tiek, tiek en wijs naar mijn rechterkuit. Doortastend zoals verwacht, vraagt ze me haar te volgen en geeft instructies aan de receptioniste. Na een half uur wachten kom ik bij de dokter, hij bekijkt mijn tekenbeetfoto’s en vindt de wond behoorlijk rood. Geen kringen of wat dan ook. Waarschijnlijk niets aan de hand. Over een half jaar weer laten checken. Hij schrijft een anti-bioticakuur voor. Voor de pillen moet ik met zijn briefje weer terug naar dezelfde apotheek; gelukkig is die nog open tot half acht. Het zakje met al die pillen bind ik maar buiten op mijn rugzak, want die is vol.

Dan door naar Bassanne. Dat valt tegen, want dat zijn toch nog 6+ km’s. In het ziekenhuis had ik gebeld dat ik iets later op mijn slaapplaats zou zijn, maar nu werd het langzamerhand wel erg laat. Na drie kilometer sjouwen, stopt er een auto met de vrouw van de Moulin de Piis waar ik werd verwacht. Gelukkig. Toch wel heel moe stap ik bij haar in de auto. Ze begint hard te rijden, want ze laat zich opjagen door een lokale bumperklever op dat smalle asfaltweggetje. Ineens slaat ze af en is hem kwijt. Dan rustig naar de moulin, ooit gebouwd door de adellijke familie Piis. Het is een prachtig gerenoveerd eeuwenoud gebouw waar helpers bij de renovatie en pelgrims kunnen slapen en eten kunnen klaarmaken. Na veel en goed gegeten te hebben, val ik in een diepe slaap. Vermoeid, maar tevreden.

6 gedachten over “Dag 65: Pellegrue – Bassanne (32 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Hoi Jaap. De mais stelt in Nederland ook nog niet veel voor hoor😬. Ik heb je blog al een paar keer gelezen maar het is me nu pas gelukt om een reactie te plaatsen (althans dat hoop ik). Het is een plezier om je tocht te volgen, goeie foto’s van de gebieden waar je doorheen loopt en van de dorpen en vooral de mensen die je ontmoet. Aan interessante mensen heb je op je weg geen gebrek zo te zien. Dat is toch wel een groot verschil met mijn tocht. Al fietsend krijg je veel minder contact met medepelgrims en mensen langs de route. Ik zou er echter niet aan moeten denken om die afstand te lopen, dan zaten mijn voeten nu ergens ter hoogte van mijn knieen. Knap dat je, ondanks wat ongemakken/ongesteldheden, al zoveel kilometers hebt gemaakt. Dat je een blog bij zou gaan houden vond ik in eerste instantie wel wat overdreven, de camino loop je voor jezelf was mijn redenering. Daar moet ik echter op terugkomen, zo te zien heb je niet zoveel tijd nodig om het blog te vullen met tekst en foto’s. En naast jouw wederwaardigheden zie je ook weer eens wat een mooi land Frankrijk is. Zo’n beetje als bij de Tour de France. Zo, genoeg geslijmd voor vandaag. Jaap ik wens je een ‘bon voyage’ en blijf je volgen.

    Groeten
    Albert

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een mooie wandelreis toch! Ik verbaas me iedere keer weer over jouw nieuwe verhalen.
    Bijna bij de Pyreneeën, bijna op 2/3de van je Camino. Petje af hoor, dat je het zo volhoudt!
    Gelukkig heb je de tekenbeet laten controleren in het ziekenhuis. Ik maakte me er toch wel een beetje zorgen over, en…ik was niet de enige heb ik gezien.

    Like

  3. Iiebe jaap , we maken ons vreselijk zorgen over jouw magere voorkomen. Kun je bij de volgende Lidl een paar goede repen inslaan zodat je wat eten hebt onderweg wAnt uit emotie zit je geliefde nu alles hier in de caravan op te eten. Er blijft niks voor ons over… wij krijgen alleen nog speltbtood

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi Carla, ik begrijp dat je de voetbal onder mijn T-shirt mist, maar ik ben inderdaad afgevallen. Zo gaat dat na 1200+ km tevoet. Ik eet inmiddels beter, ik heb geleerd.

      Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑