Dag 19: Almadén de la Plata – El Real de la Jara (14 km)

Zondag 27 maart 2022

In de slaapzaal gaan verschillende wekkers af, terwijl het buiten nog pikkedonker is. Zomertijd. Om 6 uur gaan er al pelgrims met volle rugzak vandoor. Gisteren zou dat dus 5 uur zijn. Het wordt voor anderen een dag van 33 km, dus vroeg opstaan is verstandig. Maar het is nog donker en ook flink koud.

Ik draai me nog een keer om. Min of meer besloten om vandaag halverwege te stoppen in een klein dorp. Connor en Carla staan ook wat later op en met de Duitse André ontbijten we in de eetkamer beneden.

Om half 8 vertrek ik alleen. Ik laat het witte dorp gauw achter me.

De wegen stijgen langzaam: zandpaden met links en rechts weer de steeneiken in het korte groene gras. Het is bewolkt en de temperatuur is oké voor een zondagse wandeling. In een eikenbos is het licht stijgen en dalen.

Ik hoor overal honden blaffen. In de buurt van een woning, zeg maar landhuis, komt er een loslopende hond heel stil op me af. Dan draait ie zich rustig om en loopt weg. Hij doet zijn werk goed, want er komen dagelijks veel wandelaars langs.

Langzaam kom ik de twee Nederlandse mannen tegen en later ook Connor en Carla. De zon komt er steeds beter doorheen, het wordt mooi weer en we voelen ons dan ook als op een gezellige zondagse wandeling met de familie.

Wat verderop worden varkens gehouden. Scharreldieren die heerlijk kunnen rondscharrelen achter een hek. Ze komen naar ons toe, knorrend en wroetend in de grond.

We steken een riviertje over via allerlei steentjes en houden zo droge voeten. Connor en Carla nemen een korte pauze.

Daarna volgt er een stevige helling omhoog en ook weer dalend naar een goed verhard zand- en grindpad. Tenslotte een mooi aangeschoven paadje.

En zo arriveren we in het dorp. Naast de beoogde pelgrimsherberg zien we een bord met de Oekraïense vlag. Ik ga het pelgrimsoord binnen en ontmoet een vrouw die mij in een onbegrijpelijke taal toeschreeuwt. Ik zie ook andere vrouwen, bezig met voedsel in de keuken. Ik begrijp dat hier Oekraïners zijn neergestreken en besluit maar door te gaan.

Met z’n drieën vinden we een andere herberg, waar 3 bedden staan op één slaapkamer.

Achter het huis kunnen zitten in de warme zon. Douchen en snel naar de winkel voor eten en water. De kerk is helaas dicht.

De middag brengen we door in de zon. Beetje brood met kaas en jam, water en bier. Even tussendoor slapen en daarna kijk ik nog even naar de F1 met Max Verstappen.

’s Avonds ga ik eten in een lokaal restaurant en dan lekker slapen.

Een gedachte over “Dag 19: Almadén de la Plata – El Real de la Jara (14 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Fijn dat je weer op pad bent met goeie voeten en longen Jaap.
    Ben net terug uit de Algarve waar het ook zo nat was met dikke plakken klei onder de schoenen. Ik deed het op Crocs
    Buen Camino!
    Ja die bomen heten kurkeiken, prachtige kleur als ze geschild zijn hè

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑