Dag 6: Tongerlo – Diest (23 km)

Zaterdag 8 april 2017

De mooie abdij laat ik achter me na het afscheid van Pablo en Ivo van het klooster en de drie jonge logés die hier zijn om even rust en afstand te nemen van de hectiek thuis en op het werk: twee uit Nederland en een jogging journaliste uit Vlaanderen.

Abdij van Tongerlo

Het is goed wandelweer en het lukt me ook de geplande route goed te volgen. De lente is aanwezig, ik maak lange afstanden in de bossen. Onderweg zie ik een heel handige broodautomaat, die ik eigenlijk in elk dorp wel tegenkom. En zo’n gastankje maakt het alleen maar spannender.

Broodautomaat met gastank

De Abdij van Averbode is ook een bijzondere ontmoeting. Ook dit is net als Postel en Tongerlo een Norbertijnenklooster. En ook hier wordt / is flink gewerkt aan de moderne uitbreiding van de gebouwen. Aantrekkelijk gemaakt voor toeristen die er volop zijn. Een mooie abdijwinkel naast de bakkerij waar je zo naar binnen kunt kijken terwijl de bakker aan de slag is en een groot gezond eten restaurant met lokale producten. Ik ga naar de portier van de abdij voor een stempel en kom op de grootse binnenplaats omgeven door de eeuwenoude gebouwen. En ontmoet en maak praatjes met de Vlamingen die hier hun zaterdag doorbrengen.

img_2647Abdij van Averbode

Hierna wandel ik langs Zichem, bekend bij de ouderen van de Vlaamse TV-serie “De heren van Zichem” en kom dan bij het spoor. Dan volgt een saaie rechte weg over betonplaten, dus in marstempo.

Saaie weg langs het spoor bij Diest

Eindelijk kom ik aan in het centrum van Diest, heel gezellig met terrasjes vlakbij de kerk. 

Kerk in hartje van Diest

Al snel de toeristenoffice gevonden. In een b&b waar vaak Santiago-gangers komen, vind ik een heerlijke plaats om te slapen. Maar eerst nog even het centrum in om te eten en een pilske. Ik lees voor het eerst een krant en schrik van het laatste nieuws: wat een spanning. Op mijn kamer waar ik wifi heb lees ik de reacties vanuit NL nog eens door en voel me goed. Even naar huis gebeld. Nog steeds goede voeten, morgen weer verder.

Een gedachte over “Dag 6: Tongerlo – Diest (23 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Lieve Jaap fijn dat je pelgrimstocht zo goed gaat!
    En wat mooi al die ontmoetingen, je zult leuke gesprekjes hebben. Ik steek regelmatig een kaarsje voor je op en blijf je lekker volgen.XXX

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑