Dag 34: Sobrado dos Monxes – Arzúa (22 km)

Woensdag 18 juli 2018

Mijn bovenslaapster had een onrustige nacht. En dan kom ik al gauw wat uurtjes slaap tekort. Maar ik merk dat ik steeds milder word tegenover medeslapers die me uit mijn slaap houden. Vooral deze laatste dagen van de Camino. Het zit er bijna op.

Gisteravond en ook in de loop van vandaag hoor ik van anderen of via mijn app dat bekenden zijn aangekomen. Zoals Marina die ik kort in Bilbao heb gesproken, maar ook Philippe de verdwalende tandarts. En de Hongaarse Zsofi: ‘I’m so happy!’. Misschien zie ik ze nog als ik in Santiago arriveer. Veel mensen moeten snel naar huis, naar het werk. En deze oude man is klaar met werken en heeft alle tijd van de wereld.

Tegenover het klooster neem ik een simpel ontbijt en ontmoet weer bekenden. Toch ga ik alleen verder, want vooral waar het wandelpad stijgt en daalt, heb ik mijn eigen tempo. En is het lastig praten.

Binnenplaats van het klooster: achter de deuren zijn slaapruimtes voor de pelgrims

In een dorpje kom ik langs een enorme indrukwekkende begraafplaats. Of eigenlijk is hier niemand begraven. Er zijn hier lange muren met urnen, netjes bij elkaar, keurig onderhouden.

Muur met urnen

Het glooiende groene cultuurlandschap verschilt niet veel van waar ik eerder was. Het is een mooie bewolkte ochtend en tegen het middaguur gaat de zon pas goed schijnen. Ik weet nog niet zeker hoever ik zal lopen vandaag. Vorig jaar had ik grote behoefte om veel kilometers te maken naar de finish, dit jaar minder.

Dan wordt eerst een andere keuze voorgelegd op een bord langs de weg. Ik kies voor de weg naar / via Arzúa en dan naar Santiago. Het alternatief zou zijn: een lange eenzame weg zonder dorp of café van 25 km om daarna nog maar in 12 km naar Santiago te gaan.

Kaart met routeopties

Tenslotte kom ik in Arzúa aan en loop mee met Mandy, de Spaanse lerares uit Ohio en Moreen, de gebeten Duitse. Moreen werkt bij de Duitse televisie als cameravrouw. Een hectische job, dagelijks 10 uur werken, strak gepland, klaar om elders in te vallen en niet zeuren. Deze Camino is voor haar een heerlijke vakantie, ze geniet volop.

Met Moreen en Mandy

Moreen zoekt een goedkope kamer apart in een pension en ik ook. Het blijkt lastiger dan gedacht. Oorzaak is natuurlijk dat in Arzúa drie pelgrimsroutes samenkomen: de Camino del Norte, de Camino Primitivo en de Camino Francés die ik vorig jaar heb gelopen. Dus vanaf nu loop ik een bekende route naar Santiago.

En inderdaad zijn er heel wat pelgrims in het stadje. Moreen en ik hebben onze kamers gevonden en gaan ’s avonds nog een pizaatje pakken. Dan vroeg naar bed, want morgen wordt het lastig: regen.

3 gedachten over “Dag 34: Sobrado dos Monxes – Arzúa (22 km)

Voeg uw reactie toe

  1. Regen????
    Wij weten niet meer wat dat is het is hier al weken kurkdroog!
    Zo nog even dan heb je weer een prachtige wandeltocht gemaakt. Geweldig!
    Groetjes Van ons

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi Jaap, nog maar een paar dagen en je bent in Santiago. Ik heb genoten van je verhalen, vooral omdat het zo herkenbaar is. Sobrado dox Monxes vond ik een prachtige plek waar ik heel slecht geslapen heb in een krakend bed! Veel succes deze laatste dagen en een goede aankomst in Santiago. Lieve groeten, An.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑