Dag 10: Bilbao – Pobeña (26 km)

Zondag 23 juni 2018

Bilbao is zondagochtend erg stil. Naar een bar voor een klein ontbijt moet je op zoek gaan. Amper auto’s op de brede straten die ik moet oversteken voordat ik langs de rivier kan lopen. De stad ligt aan zee, maar je moet wel de halve dagtocht lopen voordat je werkelijk bij de Costa van de Golf van Biskaje uitkomt. Sommige pelgrims noemen dat lange rechte stuk naar het noorden saai, maar ik vind het wel interessant met al die havenactiviteiten onderweg. Ik geniet altijd van de ochtend. De geur en frisheid geven me energie, vooral nu ik weer terug in mijn wandelschoenen sta.

Haven activiteiten

Dan kom ik bij het noordelijkste puntje van de haven bij het plaatsje Getxo (ketsjo). Eerst lunchpauze genomen met een kilo kersen, twee bananen, een koffie verkeerd en een croissant-achtig ding met veel suiker. En dat op een bankje in een parkje waar de zondagochtend goed werd gevierd door families en alle leeftijden. Een speelse drukte, ontzettend gezellige sfeer op het pleintje ook, waar ik zoek naar een brug of veerpont die me naar de andere kant moet brengen. Nou, het is een gondel. Voor 40 cent stap ik in een metalen bakkie dat aan kabels hangt en die het zaakje hoog boven het water naar de overkant dragen. Geweldig leuke ervaring.

De gondel over de Ría del Nervión

Meteen na het uitstappen gaat voor mij het echte werk beginnen. Meteen stijgen, dan over vele lange bruggen en viaducten. En vervolg ik in een open landschap onder een redelijke warme zon mijn dagtocht. Mooie tocht, maar ik mis nog de doorkijkjes naar zee.

Open landschap zonder zee

Aan het einde van de middag kom ik alsnog aan mijn trekken als ik in Pobeña beland tussen de strandtoeristen. Het is per slot van rekening zondag! Ik geniet van de Spaanse families. Kijk ik nu anders naar hen vanuit mijn pelgrimsblik? Misschien ben ik wel jaloers.

Strand bij Pobeña

Dan moet ik helaas toch nog een paar kilometer door naar de herberg waar gelukkig plaats is tussen de 20 anderen. Een bijzonder lieve en sympathieke oude Spanjaard doet de registratie en laat met gebarentaal weten wat de regels zijn. Nog even in de omgeving gelopen, ook bij het strand. Dan alleen aan een tafeltje in een restaurantje terug gedacht aan deze prachtige dag.

Registratie in de herberg

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑